lauantai 14. heinäkuuta 2012

Valmista ja uusista kasveista


Saatiin serkku kylään ja siitä vähän vaihtelua meillekin. Jouduttiin yksi juttu tältä päivältä siirtämään epävakaan sään vuoksi, mutta nyt näyttää siltä, että aurinko porottaa ihan täydeltä terältään. Saa nähdä kuinka pitkään. Iltapäivästä on säätiedotuksessa jo sateita luvassa.


Edelleen siis minulla on palapeitto kesken ja siihen aloitin uutta palasta uudella yhdistelmällä. Minulla siis on jo reippaasti yli 50 palaa ja joka ikinen on erilainen. Mutta tästä tuli jotenkin niin soma, vaikka kaksi hankalaa lankaa yhdistin, ettei sen tekeminen ollut ihan mukavimmasta päästä.


Siitä matkan varrella löysin yhden tyynyn, vähän epämuotoisen, mille meinasin tehdä tästä päällisen. Tavallaan testiversiona, kun en ole näitä koskaan tehnyt. Mielestäni siitä tuli ihan soma. Halusin siitä kuitenkin sellaisen, minkä saa myös pois ja vaihtaa jonkun toisen tyynyn päälle, niin halutessani, niin piti toinen puoli tehdä "avoimena" ja sitten ketjusilmukkanarulla kiinnittää keskeltä. Lopuksi vain lykkäsin rusetin reiästä sisäpuolelle ja siinä se.

Ananassalvia, Pineapple sage (Salvia elegans)
Aiemmin minua pyydettiin näyttämään, miltä Ananassalvia näyttää. Se on pikkuruisena tässä. Saa nähdä miten isoksi kasvaakaan. Löysin kasvista vain englanninkielisiä sivuja netistä, missä oli, että se on aika kaukaa meiltä, rupesin epäilemään, että mahtaako se täällä talvehtiakaan. Pitää yrittää löytää lisätietoja ennen syksyä, jos sen voisi ehkä kellarissa sitten yrittää talvettaa... Saas nähdä.

Jalopähkämö, Big Betony (Stachys macrantha)
Laitan samalla lähempää kuvaa muista tämän vuoden kirppariostoskasveista. Tämä on suloinen miniminiversio omassa, toisessa kukkapenkissä kasvavasta Jalopähkämöstä. Toivottavasti siitä kasvaa lopulta yhtä iso puska, mikä toinenkin on. Piti heti mennä oman, vanhemman puskan "helmojen" alle kurkkimaan, löytyisikö sieltäkin jotain näitä pikkuisia, mutta ei. Sieltä kyllä pukkaa uuttakin, mutta ne ovat heti jo niitä isompilehtisiä alkuja. Voisiko tämä olla jotain eri lajiketta, kenties?

Kurkkuyrtti, Borage (Borago officinalis)
Ja edellisellä kerralla pieni Kurkkuyrtti tarttui mukaan. Nyt se jo kukkii komeasti ja on venynyt pituuttakin. Ei kyllä olla itse sitä käytetty mihinkään, vaikka sen lehtiä voisi mm. salaatteihin käyttää. Mietin, että mahtaako siementää ja lähteä seuraavana vuonna uudestaan niistä kasvuun, kun selvisi, että tämä on yksivuotinen rohtokasvi. Ja jos lähtee siemenistä, niin miten tunnistan ne, enkä poimi rikkaruohoina pois? Näyttävät nuo lehdet meinaan hämmästyttävän paljon yhden sitkeän rikkakasvin lehdiltä...

4 kommenttia:

RH kirjoitti...

Muistin yhtäkkiä, että sulla oli tämä toinen blogi, kun kaipailen vuodatuslaisia... ja täällähän on kaikkee kaunista!
Tuohon kurkkuyrttiin piti kommentoida, että oon kerran kylvänyt sitä tuohon mun kaivonrenkaaseen, ja joka vuosi sieltä on jokunen noussut. Jopa tänä vuonna, vaikka kovasti kitkin ja ajattelin antaa vain kehäkukkien siinä kasvaa, jos niitä on siihen kylväytynyt. No, nyt siinä kasvaa pari kurkkuyrttiä ja pari voikukkaakin :)
Toisissa paikoissa varoitellaan tuon kasvin käyttämisestä, että on jotain toksiineja, toisaalla vähätellään vaaroja. Oon mie noita kukkia laittanu salaatin piristeeksi ja joskus ohimennen napsinu suuhun, ja vielä oon hengissä.

Minz kirjoitti...

SANNA: Juu, kyllä tuo vuodatustauko kyllä luvattoman pitkäksi on venynyt. :/

Taitaa siinä sitten jotkut siemenet selvitä talven yli, kurkkuyrtissä. Nyt pähkäilen kahden vaiheilla tällä hetkellä, että jätänkö maahan vain otanko kellariin talveksi. Ei ole kuin yksi kasvusto, niin ei voi miettiä jonkun jättämistä ja jonkun ottamista... Saa nähdä. Voi olla, että unohdan, ja se siitä vaihtoehdosta sitten. Toivotaan joka tapauksessa parasta.

Itse ei olla vielä käytetty mihinkään, vaikka ei me kyllä olla paljon muitakaan pihan yrttejä käytetty. Kukista vain ollaan nautittu - silmänilona. =D

Millan kirjoitti...

Tänään just ostin puutarhakaupan alesta ananassalvian. Myyjä sanoi, ettei se talvehdi Suomen oloissa, mutta samaa minulle sanottiin viime kesänä talvikyntelistä ja kyllä vaan talvehti. Kurkkuyrttiä olen kylvänyt kahdelle edelliselle pihalleni, mutta en enää nykyiselle. Oli meinaan sen verran hurja levittämään siemeniään :)

Minz kirjoitti...

MILLAN: Ainakin mitä netistä löytyi tietoa, niin vaikuttaa aika huonolta talvehtiminen Suomen oloissa. Mutta tosiaan selvisi meillä talvesta tuo sinisievikkikin, vaikka senkin piti olla yksivuotinen kukka. =) Joskus yllättävät iloisestikin nämä.